Inspektorzy zaglądają między innymi do kuchni, sprawdzają miejsca, gdzie przygotowuje się posiłki, ale też czystość stołówek, łazienek, odwiedzają pokoje, gdzie śpią wypoczywający, czy miejsca gdzie dzieci i młodzież bawią się.
Kontrole prowadzone są w hotelach i domach wypoczynkowych na terenie Krynicy, Muszyny, Piwnicznej, bo tam najczęściej organizowane są zimowiska.
- Do tej pory tylko w dwóch przypadkach stwierdzono nieprawidłowości. Chodzi o przeterminowane produkty, które znajdowały się w kuchni – wyjaśnia Małgorzata Oleksiewicz z nowosądeckiego SANEPID-u.
Organizatorzy zostali ukarani mandatami.
- Bardzo często zdarza się, że to sami rodzice dzwonią do nas i proszą o sprawdzenie danego obiektu. Wtedy obowiązkowo jedziemy na miejsce i kontrolujemy – dodaje Małgorzata Oleksiewicz.
Domy wczasowe, pensjonaty i hotele organizujące zimowy wypoczynek są już przygotowane na to, że w każdej chwili SANEPID może się pojawić. Większość takich kontroli jest niezapowiedziana. Potrwają one do końca ferii zimowych, czyli do 23 lutego.