W tym roku spróbować można było przysmaków z prawie 10 krajów. Dania regionalne przygotowali między innymi studenci z Japonii, Francji, Ukrainy. Kazachstanu, Nigerii czy Stanów Zjednoczonych. Nie zabrakło też przedstawicieli Polski.
Wielkie gotowanie jest też wzbogacone muzyką na żywo, która jest inspirowana kulturami różnych regionów świata. Dzięki temu można nie tylko kosztować dań, ale też lepiej poczuć klimat i tradycje miejsc, z których te przysmaki pochodzą.
Głównym celem akcji jest integracja studentów, dobra zabawa, ale też pomoc innym. Corocznie podczas akcji udaje się zebrać kilka tysięcy złotych, które trafiają do potrzebujących osób - mówi Justyna Sokołowska Woźniak z WSB-NLU w Nowym Sączu.
Przygotowanych potraw można było spróbować po wrzuceni dowolnego datku do puszki. Zbierane w ten sposób pieniądze są przeznaczane dla fundacji czy stowarzyszeń, które pomagają potrzebującym czy chorym.
W tym roku pieniądze będą przekazane na leczenie i rehabilitację Darii Biel, którą opiekuje się Fundacji Dzieciom Zdążyć z Pomocą. Daria choruje na dziecięce porażenie mózgowe.
Takie wielkie gotowanie pod hasłem International Cooking Day Wyższa Szkoła Biznesu z Nowego Sącza organizuje już od 20 lat.
Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!