W tym roku na stołach w budynku WSB królowały dania, które na co dzień jedzą między innymi mieszkańcy Irlandii, Ukrainy, Francji, Włoch, Japonii czy Kazachstanu. Na miejscu nie zabrakło też kuchni polskiej.
International Cooking Day to wydarzenie, które organizowane jest przez studentów WSB-NLU pochodzących z różnych stron świata. Uczestnicy mają okazję spróbować przepysznych, międzynarodowych i tradycyjnych potraw z całego globu - mówi Justyna Sokołowska Woźniak z WSB w Nowym Sączu.
Głównym celem akcji jest integracja studentów, dobra zabawa, ale też pomoc innym. Spróbowanie każdego przysmaku wiąże się z koniecznością wrzucenia datku do puszek ustawionych przy każdym stoisku. Później zebrane pieniądze przekazywane są na wspólnie wybrany, szczytny cel charytatywny.
Corocznie podczas akcji udaje się zebrać kilka tysięcy złotych, które trafiają do potrzebujących osób - dodaje Justyna Sokołowska Woźniak.
Pieniądze, które uda się zabrać w tym roku zasilą konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Wyższa Szkoła Biznesu z Nowego Sącza International Cooking Day zorganizowała już po raz 18. W tym roku impreza wróciła po dwuletniej przerwie, którą spowodowała pandemia koronawirusa.
Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!