Jury w składzie: Grzegorz Krupa, Krzysztof Małocha, Andrzej Danielak oraz Aneta Oleksy-Gębczyk, miało trudne zadanie oceny dań przygotowanych przez uczestników. W konkursie wzięli udział kucharze i szefowie kuchni znanych w regionie sądeckim hoteli, czy restauracji. Jurorzy oceniali między innymi piersi z kaczki, tatara z gęsi, dania z przepiórek czy perliczek.
Bardzo się cieszymy, że organizowany przez nas konkurs zainteresował tak wielu znamienitych kucharzy z regionu, że — jak brzmi hasło naszego projektu — drób zainspirował mistrzów — mówi Aneta Oleksy-Gębczyk z AG Consulting, która realizuje projekt. - Do tego etapu zostali zakwalifikowani tylko najlepsi, więc faktycznie ocena była bardzo trudna, gdyż poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Myślę, że dużą wartością dodaną dla rywalizujących mistrzów był feedback, którzy usłyszeli po serwowaniu dania od jednych z najlepszych kucharzy w Polsce. Trwałym śladem projektu ma być książka kucharska, która ma być stworzona w głównej mierze na bazie przepisów zgłoszonych przez uczestników. Ja osobiście nie mogę się już doczekać, kiedy będę mogła testować te dania w swojej kuchni. Niezwykle cieszy również zaangażowanie młodzieży z Zespołu Szkół w Krynicy-Zdroju, którzy przez cały dzień towarzyszyli mistrzom, pomagając i ucząc się od najlepszych.
Wyniki obrad jury na razie pozostają tajne. Trzeci etap konkursu odbędzie się 13 lipca na krynickim deptaku, gdzie potrawy przygotowane przez kucharzy będą oceniane przez publiczność. Zwycięzcy konkursu zostaną wyłonieni na podstawie łącznej oceny z I etapu (80% oceny końcowej) oraz III etapu (20% oceny końcowej). W konkursie przewidziano trzy nagrody główne, które obejmują voucher dla kucharza na szkolenie w restauracji Karola Okrasy o wartości 2000 zł oraz voucher dla restauracji na sesję fotograficzną o wartości 1500 zł.