Jak zrobić zakwas na wielkanocny żur?
To już ostatni dzwonek, żeby zacząć przygotowania do świąt wielkanocnych. To dlatego, że na niektóre potrawy musimy poświęcić więcej czasu. Tak jest na przykład z tradycyjnym wielkanocnym żurkiem, do którego zakwas powinien kisić się kilka dni. Zrobienie samego zakwasu jest bardzo proste. Do naczynia wsypujemy pięć łyżek mąki żytniej, pięć ząbków czosnku, cztery listki laurowe i ziele angielskie, potem wszystko zalewamy przegotowana wodą, mieszamy i zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Co, jednak kiedy o zrobieniu zakwasu przypomnimy sobie za późno? Proces kiszenia możemy przyspieszyć w bardzo prosty sposób...
Możemy to przyspieszyć. Do zakwasu trzeba dodać odrobinę soku z kiszonej kapusty, z ogórków, czy nawet skórkę z chleba pieczonego na zakwasie – zdradza nam technolog żywienia Zespołu Szkół numer 1 w Nowym Sączu, Jadwiga Klimczak.
Polecany artykuł:
Zakwas na żur wielkanocny. W czym go zrobić?
Zakwas najlepiej robić w glinianym naczyniu, ale jeśli takiego nie mamy, wystarczy duży słoik, który musi być wcześniej wyparzony. Niestety zakwas nie wyjdzie nam w żadnym plastikowym naczyniu ani w metalowym garnku. W trakcie kiszenia od czasu do czasu zakwas można zamieszać. Kiedy zakwas będzie gotowy trzeba go dodać do wywaru z warzyw i doprawić. Wielkanocny żur najczęściej podawany jest z jajkiem.