Juror Masterchefa Juniora w Nowym Sączu
Dania z sarny, zająca, oraz dzika, a także z różnych darów lasu. Takie potrawy przygotowywali uczniowie Zespołu Szkół numer 1 w Nowym Sączu, gdzie działają klasy o profilu gastronomicznym. Właśnie tu zorganizowano konkurs kulinarny „Dziczyzna i dary lasu”. Pomysły były przeróżne. Niektórzy przygotowywali wyszukane potrawy mięsne, inni słodkości, które nawiązywały do tematu konkursu. Ich potrawy oceniali szefowie kuchni znanych restauracji na Sądecczyźnie, a komisji przewodniczył juror Masterchefa Juniora Tomasz Jakubiak.
Jeżeli chodzi o potrawy, to poziom jest różny. Są potrawy lepsze, są potrawy gorsze, jak to na takich konkursach kulinarnych bywa, ale myślę, że parę rodzynków, którzy aspirują na dobrych kucharzy, czy cukierników, można by wyciągnąć z tej szkoły – mówił Tomasz Jakubiak.
Robert Makłowicz i Karol Okrasa w sądeckim „gastronomie”
Tu warto dodać, że znani szefowie kuchni w przeszłości odwiedzali już sądecki „gastronom” i oceniali prace w podobnych konkursach kulinarnych. Kilka lat temu gościem specjalnym był Robert Makłowicz, wcześniej potrawy uczniów oceniał również Karol Okrasa.