Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz pamiętać!

2024-10-13 10:53

Do lasu wychodzimy nie tylko z koszykiem, ale też z dużą dawką zdrowego rozsądku. To ważne przypomnienie dla tych, którzy właśnie planują grzybobranie. A w naszych lasach jest czego szukać. Jak podają Lasy Państwowe średnio na jednym hektarze polskich lasów można znaleźć nawet 400 kilogramów grzybów.

Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz  pamiętać!

i

Autor: Archiwum serwisu Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz pamiętać!

Warto jednak pamiętać, żeby zbierać tylko takie gatunki grzybów, które dobrze znamy. Jeśli mamy wątpliwości nasze zbiory możemy zanieść do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów za darmo ocenią co mamy w koszyku.

Grzyboznawca ma uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, a klasyfikator ma uprawnienia do oceny tylko grzybów świeżych. W małopolskiej inspekcji sanitarnej jest w sumie 38 klasyfikatorów i 5 grzyboznawców.

Na grzybobranie do lasu warto zabrać tradycyjny atlas grzybów albo na smartfona pobrać jedną z aplikacji mobilnych, które też podpowiadają, które grzyby są jadalna, a które nie.

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku. Mogą być trudne do rozpoznania. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu – przypomina Piotr Pokrzywa z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, a także podwyższona temperatura ciała.

Najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak czubajka kania czy gąska -  zielona dodaje Piotr Pokrzywa.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy szybko skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Grzybów nie powinny jeść kobiety w ciąży oraz karmiące, dzieci, osoby starsze, osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

QUIZ. Które grzyby są jadalne? 10/10 oznacza, że w lesie dasz sobie radę!
Pytanie 1 z 10
Czy borowik ponury jest jadalny? (fot. Stephane Vitzthum/Bios Photo/East News)
Borowik ponury

Bardzo często zdarza się też, że grzybiarze w poszukiwaniu tych leśnych przysmaków po prostu się gubią. Dlatego warto uważać, a także zapamiętywać miejsca, które po drodze mijamy.  To pomoże nam w odnalezieniu drogi powrotnej. 

Wychodząc do lasu zabierzmy ze sobą naładowany telefon komórkowy, latarkę i elementy odblaskowe, które w momencie zagubienia mogą być bardzo pomocne. Wybierajmy wczesną porę dnia na wędrówkę po lesie. Starajmy  nie wybierać się do lasu w pojedynkę. Jeśli jednak zdarzy się, że idziemy sami na grzybobranie nasi bliscy powinni wiedzieć, gdzie idziemy i kiedy planujemy powrót. Jeśli zabłądzimy w lesie starajmy się dojść do najbliższej drogi, wtedy jest większa szansa na szybsze odnalezienie - radzą policjanci

Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!