Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz  pamiętać!

i

Autor: Biuro Prasowe MUW w Krakowie Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz pamiętać!

region

Małopolskie lasy czekają na grzybiarzy. Sprawdź o czym musisz pamiętać!

2024-08-17 16:41

Do lasu wychodzimy nie tylko z koszykiem, ale też z dużą dawką zdrowego rozsądku. To ważne przypomnienie dla tych, którzy właśnie planują grzybobranie. A w naszych lasach jest czego szukać. Jak podają Lasy Państwowe średnio na jednym hektarze polskich lasów można znaleźć nawet 400 kilogramów grzybów.

Warto jednak pamiętać, żeby zbierać tylko takie gatunki grzybów, które dobrze znamy. Jeśli mamy wątpliwości nasze zbiory możemy zanieść do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów za darmo ocenią co mamy w koszyku.

Grzyboznawca ma uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, a klasyfikator ma uprawnienia do oceny tylko grzybów świeżych. W małopolskiej inspekcji sanitarnej jest w sumie 38 klasyfikatorów i 5 grzyboznawców.

Na grzybobranie do lasu warto zabrać tradycyjny atlas grzybów albo na smartfona pobrać jedną z aplikacji mobilnych, które też podpowiadają, które grzyby są jadalna, a które nie.

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku. Mogą być trudne do rozpoznania. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu – przypomina Piotr Pokrzywa z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, a także podwyższona temperatura ciała.

Najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak czubajka kania czy gąska -  zielona dodaje Piotr Pokrzywa.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy szybko skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

My podajemy miasto, ty mówisz, w którym kraju leży. Połowa punktów do podstawa

Pytanie 1 z 12
Oslo

Od 1 czerwca do 31 lipca Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Krakowie odebrało 4 zgłoszenia, które dotyczyły zatrucia grzybami lub potrawami z grzybów.

Grzybów nie powinny jeść kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, osoby starsze, osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na online@grupazpr.pl!