Gospodynie z Przyszowej podczas Jarmarku Wielkanocnego w Miasteczku Galicyjskim

i

Autor: Michał Rejduch Gospodynie z Przyszowej podczas Jarmarku Wielkanocnego w Miasteczku Galicyjskim

Przed nami Wielkanoc. Jak zrobić zakwas na żur? Radzą gospodynie z Przyszowej

2022-04-12 12:00

To już naprawdę ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wielkanocny żurek. Bez tej tradycyjnej świątecznej zupy, wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego obiadu.

Jeśli chcecie go zrobić samemu w domu, to warto o tym pomyśleć już teraz, bo taki zakwas musi postać w ciepłym miejscu kilka dni. Potrzebna będzie do tego mąka żytnia, mąka razowa, czosnek, skórka chleba razowego. Prawdziwy świąteczny żur można było spróbować podczas ostatniego jarmarku w Miasteczku Galicyjskim. Potrawę przygotowały panie z koła gospodyń wiejskich „Kobitki spod łyżki” w Przyszowej koło Limanowej.

Ogromna palma wielkanocna stanęła na Rynku w Nowym Sączu

On musi się kisić od 3 do 5 dni, to zależy od tego, jak ciepło jest w domu. Wbrew pozorom można go przygotować bardzo łatwo. Podstawą jest garść mąki żytniej, garść mąki razowej, trochę owsianki może być, dużo czosnku, skórkę chleba razowego. Trzeba zalać letnią wodą i odstawić. Taka moja przestroga, lepiej nie nalewać do pełna – wyjaśnia Elżbieta Bargieł z koła gospodyń wiejskich „Kobitki spod łyżki” w Przyszowej koło Limanowej.

Sonda
Jaka zupa króluje na Twoim wielkanocnym stole?

W czym najlepiej zrobić zakwas?

Zakwas najlepiej robić w glinianym naczyniu, ale jeśli takiego nie mamy, wystarczy duży słoik. Niestety zakwas nie wyjdzie nam w żadnym plastikowym naczyniu ani w metalowym garnku. W trakcie kiszenia od czasu do czasu zakwas można zamieszać. Kiedy nasz będzie już gotowy trzeba dodać do wcześniej przygotowanego wywaru z warzyw. Tradycyjny wielkanocny żurek podaje się z jajkiem.