Dla Miłosza Lichonia z V klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych gotowanie jest pasją i sztuką. Właśnie dlatego zgłosił się do II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Miłosz zdał dwuetapowy egzamin w Warszawie i znalazł się na liście 24 studentów Akademii.
Droga do sukcesu nie była łatwa, bo o miejsce w Akademii walczyło 55 chętnych uczniów ze szkół gastronomicznych z różnych stron Polski. Między innymi z Poznania, Opola, Żychlina, Tarnowa, Kielc, Łodzi, Warszawy, Mińska Mazowieckiego, Pomiechówka.
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere pomaga rozwijać umiejętności zawodowe w branży gastronomicznej uczniów szkół ponadpodstawowych. Program obejmuje wiedzę praktyczną i teoretyczną wykraczającą poza typową wiedzę szkolną, ułatwiającą młodym ludziom start na rynku pracy. Pomagają w tym trenerzy i eksperci kulinarni. Studia trwają 9 miesięcy, a zjazdy będą odbywać się dwa razy w miesiącu – mówi Lesław Tarasek, dyrektor ZSZ w Grybowie.
Pierwsze zajęcia już są za Miłoszem. Zorganizowano je w Warszawie w Łazienkach Królewskich. Tym razem tematem były ryby i owoce morza.
Miłosz jest zafascynowany studiami, wiąże z nimi swoją przyszłą karierę zawodową, bo jak sam zdradził, w przyszłości chciałyby otworzyć własną restaurację i być w niej szefem kuchni.
Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!