Ciasto na pierogi

i

Autor: Michał Rejduch Niektóre potrawy świąteczne, jak pierogi ze śliwką łącką możemy zrobić sami

Te wigilijne potrawy możemy zrobić sami. Warto użyć produktów z Sądecczyzny [ZDJĘCIA]

2020-12-17 11:00

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto pomyśleć o tym jakie potrawy powinny się pojawić na stole. Do ich przygotowania warto użyć produktów lokalnych pochodzących z Sądecczyzny – jak na przykład śliwek łąckich.

Przygotowań do świąt nie warto zostawiać na ostatnią chwile. Zwłaszcza, że niektóre potrawy na to żeby nabrały smaku potrzebują trochę czasu. Na tydzień przed wigilią warto pomyśleć o przygotowaniu zakwasu na barszcz czerwony – tradycyjną potrawę bożonarodzeniową.

Zakwas na barszcz

i

Autor: Michał Rejduch Zakwas na barszcz powinien odstać kilka dni w glinianym naczyniu, lub słoiku

Buraki trzeba obrać ze skóry i pokroić. Najlepiej włożyć do glinianego garnka, albo słoika i zalać osoloną wodą. Trzeba dodać czosnek, pieprz i liść laurowy. Naczynie przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach mamy gotowy zakwas na barszcz – podpowiada technolog żywienia Zespołu Szkół numer 1 w Nowym Sączu Małgorzata Mazur.

Nowy Sącz ma już świąteczne dekoracje

Na kilka dni przed wigilią można pomyśleć też o przygotowaniu pierogów z kapustą i grzybami, albo ze śliwkami. W naszym regionie najpopularniejsze są śliwki łąckie. Takie wcześniej przygotowywane pierogi można zamrozić. Śliwki łąckie można także wykorzystać do przygotowania popularnego kompotu z suszonych śliwek. Wigilia już za tydzień, dlatego przygotowanie dwunastu potraw najlepiej rozpocząć już teraz.

QUIZ. Największe kompromitacje polskich drużyn w europejskich pucharach. Pamiętasz je wszystkie?

Pytanie 1 z 10
Który z tych luksemburskich klubów okazał się lepszy od Legii Warszawa?
POSŁUCHAJ: Małgorzata Mazur, technolog zywienia z ZS nr 1 w Nowym Sączu mówi o potrawach świątecznych

Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na online@grupazpr.pl