Przygotowań do świąt nie warto zostawiać na ostatnią chwile. Zwłaszcza, że niektóre potrawy na to żeby nabrały smaku potrzebują trochę czasu. Na tydzień przed wigilią warto pomyśleć o przygotowaniu zakwasu na barszcz czerwony – tradycyjną potrawę bożonarodzeniową.
Buraki trzeba obrać ze skóry i pokroić. Najlepiej włożyć do glinianego garnka, albo słoika i zalać osoloną wodą. Trzeba dodać czosnek, pieprz i liść laurowy. Naczynie przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach mamy gotowy zakwas na barszcz – podpowiada technolog żywienia Zespołu Szkół numer 1 w Nowym Sączu Małgorzata Mazur.
Na kilka dni przed wigilią można pomyśleć też o przygotowaniu pierogów z kapustą i grzybami, albo ze śliwkami. W naszym regionie najpopularniejsze są śliwki łąckie. Takie wcześniej przygotowywane pierogi można zamrozić. Śliwki łąckie można także wykorzystać do przygotowania popularnego kompotu z suszonych śliwek. Wigilia już za tydzień, dlatego przygotowanie dwunastu potraw najlepiej rozpocząć już teraz.
Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]