Wielu sądeczan już kilka dni temu rozpoczęło przygotowania do Wielkanocy. Zbliżające się święta to także świetna okazja do tego, żeby spróbować czegoś nowego w swojej kuchni. Można na przykład zrobić zakwas na żurek. Warto o tym pomyśleć już teraz, bo zakwas musi odstać kilka dni…
Przepis jest bardzo prosty. Potrzebna będzie skórka z chleba, woda, czosnek, mąka żytnia. Wszystko mieszamy ze sobą i trzymamy kilka dni w glinianym naczyniu, można zakryć gazą i od czasu do czasu pomieszać – podpowiada technolog żywienia Zespołu Szkół numer 1 w Nowym Sączu Małgorzata Mazur.
Po kilku dniach zakwas trzeba odcedzić i wlać do wywaru warzywnego. Żurek od wielu lat jest związany ze świętami Wielkiej Nocy. Dawno temu na Sądecczyźnie był on typowo postną potrawą. Przez cały Wielki Post nie wolno było jeść mięsa, dlatego też jedzono żurek. Najczęściej z jajkiem lub ziemniakami. Przed Wielkanocą organizowano tradycyjny pogrzeb żuru, który kończył Wielki Post.