Nowy Sącz. Więcej zapłacimy za pączki niż przed rokiem
Mimo że do tłustego czwartku został jeszcze tydzień, to wiele cukierni z Nowego Sącza już teraz zaczyna przygotowania. Wszytko, trzeba dobrze zaplanować i zgromadzić odpowiednie zapasy produktów, które będą potrzebne. Samo smażenie pączków i faworków zacznie się dzień przed tłustym czwartkiem.
Już kupujemy surowiec i rozpoczęliśmy przyjmowanie zamówień. Produkcja rozpocznie się w środę przed tłustym czwartkiem. Pączki nie mogą nie być droższe. Ja podniosłem cenę już dwa tygodnie temu. Powodem są drożejące surowce do wytwarzania pączków. Niektóre z nich poszły w górę nawet 50 procent — mówił właściciel jednej z cukierni w Nowym Sączu Wincenty Żygadło.
Polecany artykuł:
W niektórych cukierniach w Nowym Sączu pączki będą droższe o 20 – 30 procent w porównaniu do zeszłego roku. Tłusty czwartek wypada 16 lutego. Ma on przypominać o zakończeniu karnawału i zbliżającym się poście, który poprzedza święta wielkanocne.