Jak rozpoznać jakość mięsa w sklepie? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać
Mięsa sprzedawane w supermarketach najczęściej są krojone, po czym lądują w plastikowych pudełkach. To nieco ogranicza konsumentom pole manewru, bowiem nie są oni w stanie do końca ocenić jakości kupowanego produktu. Jest jednak pewien sposób, który może ułatwić zweryfikowanie, czy interesujące nas mięso na pewno jest świeże. Już tłumaczymy, jak to zrobić.
Bardzo często mięso jest umieszczane w paczkach w taki sposób, aby jak najbardziej zachęcić konsumenta. Ładniejsze kawałki są oczywiście "z brzegu", natomiast te nieco brzydsze są sprytnie chowane. W przypadku mięsa pakowanego można jednak to łatwo zweryfikować. Aby sprawdzić, czy wasz produkt jest w dobrym stanie, należy potrząsnąć opakowaniem. Wówczas wszystkie kawałki umieszczone w pudełku powinny zmienić swoje pozycje, a wy będziecie mogli łatwo sprawdzić, w jakim są stanie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie paczkowanego mięsa?
Jeśli zobaczycie, że schowane pierwotnie z tyłu kawałki mięsa są nie do końca świeże, od razu odłóżcie produkt do lodówki. W przypadku, kiedy towar nie będzie pozostawiał zastrzeżeń, spokojnie możecie go kupić, bez obaw o jego jakość. Warto jednak jeszcze sprawdzić także skład produktu na etykiecie. Jeśli zobaczycie nadmiar chemicznych dodatków, również warto dwa razy zastanowić się nad włożeniem takiej żywności do koszyka. Jak sami zatem widzicie, jest to prosty, ale jakże przydatny patent, który pomoże wam zweryfikować świeżość kupowanego mięsa.