W konkursie wzięli udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym z Małopolski oraz jednej szkoły ze Słowacji. Prezentowali się oni w czterech kategoriach: cukiernik, kucharz, barman i kelner. Tematem przewodnim konkursu była jesień i dary lasu. Uczestnicy każdej z kategorii mieli inne zadanie. Kelnerzy przygotowywali dekorację stołu z motywami jesiennymi, barmani musieli przygotować drink nawiązujący do jesieni. Cukiernicy musieli przygotować deser, w którym wykorzystali dary lasu. Tu pojawiły się suszone i kandyzowane owoce, a kucharze potrawę na ciepło.
Co dwa lata jest zawsze taka edycja specjalna o charakterze międzyszkolnym, wręcz międzynarodowym, bo biorą w tym roku udział szkoły z Limanowej, i z Myślenic, oczywiście nasza, ale też Gorlice i zaprzyjaźniona szkoła z Namysłowa ze Słowacji. Ja myślę, że to jest niepowtarzalna możliwość dla uczniów, żeby korzystać z wiedzy, korzystać z doświadczenia i podpowiedzi szefów kuchni, a także tych naszych specjalnych gości zaproszonych, tak jak w tym roku jest to pan Kurt Scheller. Bardzo nas cieszy, to, że odwiedził naszą szkołę – mówi Katarzyna Jankowicz, dyrektor sądeckiego „gastronoma”.
Taki konkurs sądecki gastronom organizuje od 13 lat. W poprzednich edycjach dania przygotowane przez uczniów oceniali między innymi Robert Makłowicz i Karol Okrasa. Najsmaczniejszy deser przygotowała Julia Kowalczyk ze szkoły w Myślenicach. Pierwsze miejsce w kategorii „kucharz” zdobyła Julia Wrona ze szkoły w Limanowej, w kategorii „barman” zwyciężyła Petra Gnidova ze Słowacji, a tytuł najlepszej kelnerki otrzymała Alexia Turacova również ze Słowacji.